אודות הסופר
ד"ר ישככר בן עמי ( נולד
14 בדצמבר
1933, קזבלנקה –
15 בינואר
2015) היה חוקר פולקלור ישראלי (נולד ב –
1933) היה מרצה וחוקר בכיר באוניברסיטה העברית בירושלים בחוג לפולקלור יהודי והשוואתי, ניהל את המרכז לחקר הפולקלור העברית בירושלים.
ד"ר ישככר בן עמי כתב מאמרים מאמרים וספרים רבים בעברית, בצרפתית ובאנגלית וכן ערך והוציא לאור מספר ספרים בתחום הפולקלור היהודי. חלק חשוב ממחקריו הוקדשו לתיעוד האמונות, המנהגים וסיפורי העם של יהדות מרוקו אותה הכיר מקרוב. ספרו " הערצת הקדושים בקרב יהודי מרוקו" היה ראשון במינו ובהיקפו והפך לרפרנס חשוב בנושא גם לחוקרים בתחום הסוציולוגיה, אנתרופולוגיה ופסיכולוגיה. מחקר זה, שפורסם לראשונה בעברית בשנת
1984, היה מבוסס על יותר מ –
10 שנות מחקר שטח (למשל בהילולות במירון, צפת, נתיבות ועוד...) ועל
1,200 עדויות של יהודים ממרוקו. המחקר כלל רשימה של
656 צדיקים יהודים ממרוקו, עם פירוט מקומות קבריהם והאגדות על חייהם. בין הקדושים ישנן
25 נשים, כאשר המפורסמת ביותר הינה ללה סוליקה ( נערה יפיפיה מטנג'ר שנרצחה ב -
1834 עקב סירובה להתאסלם).
ספרים נוספים שהוציא עסקו בסיפורי עם של יהדות מרוקו, פתגמים טיפוסיים של יהדות מרוקו עם הסבר על מהות כל פתגם, מנהגי חתונה של יהדות מרוקו, אמונות טפלות ועוד...
סיפורי עם של יהדות מרוקו (אוסף של שני ספרים): תפוח ההריון + הפרח מחייה המתים
יהדות המאגרב, שגלותה ארכה כאלפיים שנה, תרמה לאוצר התרבותי של עם ישראל יצירות, חיבורים בתחומים שונים. הספרות העממית על כל גווניה מהווה מקור בלתי נדלה של יצירה רציפה שבעל־פה בת מאות שנים. שני הספרים כוללים מבחר מייצג של סיפורי־עם מפי יהודי מרוקו.
קבצי סיפורים אלה מפי יהודי מרוקו המוגשים היום לקורא הישראלי מהווים ציון-דרך מאז התחילו להתפרסם סיפורי־עם בודדים מפי יהודי מרוקו משנות החמישים. ״תפוח ההריון״ ו־״הפרח המחייה מתים״ מקיפים מאה ושישה־עשר סיפורי־עם. הסיפור העממי היהודי בצפון־אפריקה שואב ממקורות שונים כולל מן הספרות המקראית, התלמודית־מדרשית, מן התרבות הסביבתית וכן מתעשר מיצירה עצמית מתמשכת של יהודי האזור. בשני קבצים אלה, נחשף עולמה המופלא של חברה המתמודדת על עצם קיומה, ויחד עם זה חותרת לבניית חברה צודקת ומאוזנת בעלת אידיאלים נעלים, וכך מתחברת בזמן ובמרחב לעם היהודי ולארץ־ישראל.
שכנות ממושכת עם הברברים ומאוחר יותר עם הערבים מוצאת את ביטויה גם במישור הסיפור העממי המפרט מצב מורכב של, לעיתים, יחסי אחווה ועזרה הדדית בין היהודי לבין המוסלמי אך לרוב של מתח והתנגשות, תחרות, איומים והתנכלות של המוסלמי כלפי היהודי במגעם הבין-אתני והבין-דתי.
הרבה מחכמת החיים, כוח הגורל, אמונה בערכי דת ומוסר, הקשר לא״י, אהבת התורה וכבוד ללומדיה, הערצת צדיקים ורבנים בעלי מופת, כיבוד אב ואם, צדקה וגמילות חסדים, חינוך ילדים ויחסים בתוך המשפחה, טבעו של האדם, טיפוח מידות טובות, אהבת הזולת, בעיות פרנסה, פער המעמדות והתחככות עם עולם השדים, כל אלה מהווים חלק ממסכת הרחבה של נושאים המפרנסים את הסיפור העממי. ההתמודדות המתמדת להבטחת הקיום היום־יומי, הדאגה לגידולם וחינוכם של הילדים וכן נושא הפריון והעקרות של האשה בולטים במכלול הנושאים המועלים בסיפור העממי.
הסיפורים שבקובץ נבחרו מתוך אוסף של קרוב לאלפיים סיפורים ונועדו להנות את הקורא בשל עלילתם הסיפורית ואיכותם האמנותית.